F d rökaren... & rökaren i dag... 

Denna sida är nu öppnad fr o m 120806 -


Photo 2004 © Staffan Rahm

Mix bilden ovan gjorde jag själv...

Det är faktiskt jag själv, men lite fixad 2005...


Jag har full förståelse varför man röker...

Det är gott! Jag vet det, eftersom jag själv varit en storrökare... men det var många år sedan nu, och jag ångrar inte en sekund att jag slutade tvärt! Tvärtom, det är det bästa jag gjort i mitt liv!

 

Hur som, här nedan skall jag försöka ge några tipps, och varför man borde sluta röka, och att man faktiskt kan sluta röka om man bara vill, men vill man inte innerst inne... blir det väldigt svårt!


Men jag sluttade efter 17 års rök och pyrande... (Jag var då  27 år)...


Nu till saken...


OBS! Denna sida är under uppbyggnad!


Jag var bara 10 år...
Jag började väldigt tidigt att röka, (ca 10 år) och alldeles för tidigt dessutom, men man kan ju då skylla på den låga åldern, inget förstånd osv...


Men de som börjar röka sent i livet finns ingen ursäkt tycker jag! det är bara väldigt dumt och omoget!


Nu skall jag inte vilja verka typ besserwisser, men har jag lyckats sluta röka vill jag gärna dela med mig av den erfarenheten, för den var bra för mig, och hoppas att den är bra för många andra människor, och har detta påverkat någon medmänniska att sluta... så har jag ju lyckats!


Rökringar...

Hur som, det började ganska oskyldigt i en källare på 50 talet, närmare bestämt Lidingö hos min bäste vän ca 1956. Vi lånade några cigg av hans pappa (som var storrökare, och dog tyvärr pga rökningen!)... De hade badrummet i källaren, och där tränade vi på att göra rökringar! Skitkul tyckte vi, så vi tränade hårt tills den dagen min vän sa att man gör mycket bättre rökringar om man först drar in luften i lungorna, s k halsbloss! Det blev mycket finare rökringar tyckte vi!? Sen förstår ju alla att det inte tog så lång tid förren man var fast i nikotin begäret!!!


Först skall jag här nedan nämna motivet till varför man (jag) fortsatte att röka osv... Senare tar jag även upp det negativa med rökningen, och vad det drar med sig osv...


Vad gott det vara att röka...

Förutom att man tycker det är gott, så tyckte jag att det var extra gott om man just ätit mat, dricker kaffe m m... men när man blev äldre (ca 18-19 år) var det även extra gott till drinken, vinet, på festen, gemenskapen osv... men dagen efter var inte kul! Ciggen var slut, och halsen värkte... man var dessutom hes ibland, men inte ofta!

Det var även gott när man sett en film på bio, och det första man gjorde när man kom ut från filmen, var att ta ett gott bloss! Var det regnigt eller fuktigt ute var det extra gott! Det var även extra gott efter ett skönt sex... om man nu skall nämna det... men så var det!


"Röktvånget"...

Annat var att där jag jobbade om dagarna (AGA Berget) fick man inte röka på avdelningen, så den ende chansen till ett bloss vara att gå på muggen, och där stod det alltid ett gäng och puffade!!! Inte nog med det, det drogs roliga historier m m, så ibland tände man på en ny cigg till!!!

Jag jobbade i berget som instrumentmakare, och monterade flyginstrument till stridsflygplan (Draken & viggen) så man jobbade i vita rockar i nylon, tofflor och helst en nylonmössa på huvudet om man hade långt hår... och det hade man ju på 60 talet! Så det var alldeles för besvärligt att gå ut på t ex lunchen... (matlåda)

Så på vintrarna gick man heller aldrig utså man såg inte dagsljus förren på helgerna när man var ledig! Men det är en annan historia... (AGA)


Kånkandet...

På slutet av "AGA tiden" (1962-1963) var det inte bara cigg man kånkade runt på, utan det var även en axelväska som innehöll några olika pipor, lös tobak, typ Tidemans Gul, samt en cigarettrullningsmaskin! (+ Zig-Zag papper)...

Jag rökte ju alltid John Silver utan filter, så T Gul låg närmast smaken av John Silver! Sen hade man även cigarrer, typ feta eller typ cigarr cigaretter, som t ex sheriff (i början) sen blev det Bellmans, (då i pappask) men fastade sen totalt för Rittmeister, med sin godluktande arom i tio tunna cigarrer prydligt radade i en rödbrun tunn plåtask...


Mina tankar att sluta röka...

Jag hade i många år försökt att sluta röka, men åkte alltid dit med att lura sig själv!??? Jag höll upp i flera omgångar, och perioder... men åkte dit ideligen pga en fest eller en "snäll kompis" som tyckte jag behövde en cigg!??? Å man sa till sig själv... det var ju bara i detta tillfälle, sen lägger man ju av dagen efter!? Men pyttsan, det blev aldrig som man tänkt sig... hmm... det är ju klassiskt...


Avgör priset om man röker eller ej...?

En annan variant jag själv inte varit med om, men en kompis...

Han hade slutat röka, och for på semester utomlands... och han hade inte rökt på många år! Men gjorde det när han kom hem, och han sa till mig varför... Det var ju så billiga cigaretter där!??? Är det priset som avgör om man vill dö tidigare!??? Inte för mig i alla fall...


Min hals flimmerhår m m...

Hur som, priset avgjorde inte som sagt, (kommer till det senare) men min hals och hälsa började höra av sig... och i "AGA Berget" blev jag även tablettberoende!!! Av PIX tabletter alltså!

Jag blev på de sista åren tvungen att ta en PIX för att känna lusten att dra in en cigg genom min sargade hesa hals!!! Då har det gått för långt tyckte jag! Så de sista åren förutom de x antal försök till att slutat röka, började jag ta upp allt det negativa rökningen för med sig... och de blev faktiskt många fler punkter, men som man alltid blundat för!? Hmm...

 


Nu slutar jag röka!

Nu hade jag bestämt mig, jag skall sluta röka på riktigt! Men jag tänkte, vad skall jag göra med händerna!??? Allt pyssel runt rökandet, som t ex det mysiga stoppet i pipan, eller rensa pipan, eller rulla en cigg m m... och att bara kunna prata med sina kompisar m m med en "god cigg" i handen...?

Men helt ärligt och sant, det tog mig många år tills jag kom på dessa tankar jag hade innan "vad skall jag göra med händerna"!? Å vad skall alla kompisar säga, och hur blir det på festerna, efter bion, efter sexet m m... ja listan kan göras lång om man vill! Men det jag var så bekymrad för, kom aldrig upp!???

Så med andra ord, det man oroar sig är bara ditt och kroppens egna sätt att lura dig själv!!! 


Sagt och gjort, jag slutade att röka...

Jag minns det som igår, (ca 1964) och det var dagen efter en luciafest som var natten lång även på den tiden... (Stenåldern tänker kanske många läsare!)

När jag vaknade låg mitt paket Jon Silver på nattduksbordet och väntade, och det var ca fem cigg kvar... så jag tände en cigg och tänkte på gårdagen... hmm... jag köpte fem paket med 20 cigg i varje paket, och har bara fem cigg kvar!? Hmm... Men de e klart, man bjuder ju en del vänner på cigg, men i alla fall! Fem cigg kvar!!!? Efter de tankarna körde jag ner min sista cigg i askkoppen... och blåste ut min sista rökring! Å tänkte högt i mig "NU FÅR DE VARA SLUT"!!! Å så blev det...

(OBS! Jag har fortfarande den fimpen kvar!)


Efter de första tre åren...

Man hade ju hört att de första åren är värst, och det stämde väldigt bra, för man hade ständigt sug de tre första åren! Sen blev det mer och mer sällan, men jag kan få sug även idag fast det snart är 40 år sedan! (2013)

Hur som, efter några veckor, eller kanske en månad... började det klia och rinna i halsen kändes det som!? Det var flimmerhåren m m som började hitta tillbaka till livet när de reste sig upp igen!


Lukt & smaksinnet kom åter...

Sen märkte jag vartefter tiden gick att jag fick ett superbra luktsinne, samt smaken kom tillbaka!? Då som först förstod jag att mina smaklökar och luktsinne inte hade varit som det skulle vara!? Men märker man inget saknar man inget... hmm...

Men vilken härlig bonus på köpet, och det kostar ju inget heller!!!


Spar man pengar när man slutar röka...

Eller kostar det!? Det minns jag att många sa att det gjorde när de försökt eller har slutat röka!? De sa att det blir dyrare med alla nya laster, typ godis, (mest kvinnors problem) dyrare och finare mat m m, som tröst... eller sprit! Men det gällde aldrig mig! Jag gick inte upp ett gram, snarare ner...? Kanske det var sockret...?

Men jag trodde faktiskt att jag skulle spara en massa pengar, och det gjorde jag säkert också... men det är ju inte därför man (jag) slutar röka!? Sen kan man ju säga, summan av kardemumman är konstant!


Lura dig själv, och kroppen...

Idag vet jag faktiskt inte varför jag slutade med socker i te och kaffe? Å ingen hade sagt att jag skulle göra det heller, men så gjorde jag!? 

Det var skitjobbigt att dricka kaffe utan socker, men te var lätt tyckte jag först... men efter ett tag ca x antal veckor, månad... vände det, och te tog många fler månader att vänja sig vid utan socker... så jag slutade även med mjölk!? Sen minns jag att kaffet som jag alltid hade två - tre sockerbitar i, (liksom te) provade jag senare bara några veckor med en halv sockerbit i kaffet, och kunde inte dricka upp det!??? Så snabbt gick det med den avvärjningen av socker, så jag hällde ut det! Jag använder fortfarande inget socker i te och kaffe, men med mjölk, men dricker lika gärna utan mjölk när det inte finns...

Så man kan väl säga, att detta fick mig kanske på andra tankar... så jag inte bara var fixerad på att jag slutat röka!?


Snusa istället!?

Min "bästa vän" som också slutade röka, men långt tidigare... men efter ett tag började han snusa istället!??? Så han slutade med en last och började med en ny, och en minst lika dum last dessutom!???

Sen började han även att röka efter ett tag, så han hade nu två laster istället!!! Rökte på kvällarna, och snusade på jobbet vid arbetsbänken!? Hmm... hur dum får man vara, och det är faktiskt inte så ovanligt att det blir så! Nikotin som nikotin! (Gift!) Samt jag har även hört att sluta snusa är mycket svårare!? Vad vet jag? Så börja aldrig att snusa för att kompensera rökningens sug!!!

Tänk även på att snus också ger dålig andedräkt, och ev muncancer m m om du har otur! Amen... 


Min kondis...

På den tiden tränade man en del, och min kondition ökade "katastrofalt" mycket på den positiva sidan! Så det kom många extra plussaker som man inte tänkte på innan man slutade röka! :)


Lever jag längre...

Om jag lever längre för att jag inte röker längre... hoppas jag på förstås, och men vem vet det!? Jag kanske blir överkörd i morgon, så varför slutade jag att njuta av livets "goda gifter"!?

Alla vet innerst inne att våra kroppar mår bättre utan "goda gifter", och rent vetenskapligt lever vi säkert längre utan dessa cigg och andra pyrande gifter... Partiklar och nikotin, det säger sig självt! Men... man vet ju detta, och blundar, lurar sig själv som så många gör, och ändå har vi bara en kropp, och ett liv... vad jag vet!?


När olyckan är framme...

Varför utsätter vi oss då för dessa risker!??? Ja det är väl antagligen som med det mesta i livet, olyckor m m, det händer ju inte dig själv (tror DU) för alla som dör, olyckor m m är ju inte DU tänker alla, men alla kan ju inte slippa undan, för det händer ju ideligen och rätt vad det är... så är det DU! Tänk på det... och kan man eliminera en riskfaktor i ditt liv, och kropp... så varför inte SLUTA I TID!? Elle ännu bättre, BÖRJA ALDRIG!!!


Idag 2012 är jag fortfarande "icke rökare"...

Idag är det fortfarande rökfritt från mitt håll, men inte från andra tyvärr! Det pratas om att "rökare förföljs" m m, och det är ju inte så konstigt! Jag stank själv rök och spridde odör, kastat fimpar på marken, men förvisso utan filter så det försvann snabbt, samt åt PIX för andedräkten, men också för mer lust till mer gift!


Miljön...

Men idag är det annat, vi lever i en ny värld med mycket miljötänk hoppas jag, och försöker eliminera hälsorisker ang oss själva, och andra ang gifterna m m vi öser ut i naturen!? Eller!? Miljön måste ju bli bättre om vi inte skall förstöra vår värld totalt till våra efterlevande... våra barn m fl...

"Och" säger många! Vadå... jag gör som jag vill med mitt liv, och min kropp säger många tyvärr, men det påverkar faktiskt även min kropp!

Jag tror med all säkerhet att jag skulle ha lyssnat mer ang oss och miljön, om detta som händer idag var på 60-70 talet, då det bara fanns radio, och teve i bästa fall!

Men nu med internet m m, ett media som når ut på ett helt annat sätt än på min tid... så varför går allt så sakta idag!? Samt skolorna, föräldrarna... vad gör de!??? Är man inte tillräckligt rädd om sin avkomma...? Eller blundar vi för det också...?

Det känns och märks att det bara blir värre och värre, och ju sämre människan mår, ju mer gift tar han/hon in!??? Det är ju inte bara rök!!! Så det borde ju vara tvärtom, att man tar mindre gift ju sämre vi mår, för att inte må sämre!? Eller... har jag missat något!? 


Nu röks det inte på allmänna platser längre...

Rökarna förföljs, för de får inte röka fritt på pubben, (flera år sedan) eller i matsalen, restaurangen, eller i huvud taget på offentliga platser... och tur är väl det, och jag tror t o m att många rökare tycker det är bra!

Jag minns bara med mig själv att jag tyckte det var för mycket rök ibland, och allra helst på restauranger, pubbar eller danshaken!!! När man kom hem, sov en stund, och sen gick upp igen dagen efter och plockade undan kläder m m, så höll man ju på att dö av stanken av inpyrd rök!!! Men efter jag slutade röka var det ännu värre med stanken från nattens bravader!!! Kläderna fick tvättas direkt, eller vädrade kavajen m m så länge det bara gick...

Så tack att det blev rökfritt på allmänna platser! Det räddade säkert många rökare att sluta röka, samt många "icke rökare" slipper dö av passiv rökning!? Eller bättre... många som aldrig blir rökare!


Men allt har en baksida!

Nu när man inte får röka på pubben, danshaket, sjukhuset, jobbet m m... går den stakars rökaren ut på gatan, balkongen, rökrummet m m för att tillgodose sitt giftbegär... påföljd att det påverkar oss stackars icke rökare igen, men nu på ett helt annat sätt!???

Så varje gång jag möter eller går förbi en rökare på trottoaren, eller en restaurang, pubb m m...hålla jag andan, och som astmatiker är det extra jobbigt... så man undrar... skall det verkligen vara såhär att leva som "icke rökare"... samt det viktigaste av allt, hur löser vi problemet!?

Utrota tobaksplantorna!??? Hmm...

Moment 22...

Detta problem verkar vara en typisk "moment 22"!? Det går inte att lösa!? Jag såg nu i Ö-nytt 4 aug, att de vill förbjuda rökning även på uterestaurangerna!? Jag kan ju förstå detta som har en släng av astma, men förstår rökarna det!? Sen finns det ju gränser även ang förföljningen av rökare, även om jag inte påverkas av det som sagt... men vi som inte röker får väl maka oss in på krogar och restauranger m m där det redan är rökförbud... för att slippa röken och solen, för solen är ju inte så nyttig den heller... hmm...


Astmatiker...

Av någon anledning har jag fått en släng av astma, och vad det beror på kan jag inte gå in på här... eftersom jag inte vet varför osv, men kanske en f d rökare blir känsligare med åren!? Så nu är det extra jobbigt med röken, för ibland får jag kvävningar, och astmatiska kvävande hostningar pga röken, men vilken bryr sig... inte rökarna i alla fall, eftersom de förmodligen heller inte har en tanke på att vi astmatiker finns...


Öppnar fönstren, eller & rök på balkongen...

Balkongerna var det inte många som gick ut och rökte på förr i tiden, eller vem öppnade fönstret för en rök på 50 -70 talet!? Inte jag i alla fall, men nu har rökarna vant sig med "frisk inneluft" så nu skall det vara rökfritt inomhus i sitt egna hem!? Påföljd att de nu delar med sig av röken till oss icke rökare!??? Jag har bott på samma ställe i många år, men nu har någon ny granne flyttat in på det sista året, och nu kommer det ofta en unken röklukt in till mig via ventiler m m, så det hjälper inte att stänga mina fönster!?

Jag har ingen balkong, men min tjej har, och damen "käääringen under" sitter och pyr hela dagarna, helgerna och på sena kvällar, nätter m m, så nu har man skiten i maten även där, och i sängkammaren också för den delen! Hmm... så det är hemskt att behöva säga detta, man blir snart vansinnig!!! Måste man börja röka igen för att stå ut med skiten!???


Det är synd om rökarna...

Ja... det är verkligen synd om rökarna idag!!! De förföljs ständigt med nya förbud m m... men vad i H skall vi göra!? Hur löser vi problemet!? Jag tänker ofta när jag går förbi en grupp rökare utanför ett företag, kafé m m, och jag ser hur de fryser, för de måste ha sitt gift! Sen kan jag tänka när man ser en söt ung tjej... varför röker hon!???

Huden föråldras och förstörs lite fortare än andra icke rökare! Så vad bevisar hon/han med rökningen idag, då alla är så upplysta!??? Förutom att de lurar sig själva, så vet ju alla att det är tuffare att inte röka, för det visar bara vilken himla stark karaktär du har som inte röker!


Feströkare...

Men, men, det kommer ständigt nya kandidater, och nya blivande rökare som bara festpuffar säger de, "feströker", sen blir det halsbloss... sen är det kört! En ny rökare har fötts... (Känner tyvärr många med det förfarandet)...


Cigarett fimparna...

Jag hör ju till den skaran som aldrig slänger skräp på gatan eller naturen, så skulle jag röka idag skulle jag med all sannolikhet heller inte slänga min Prinsfimp med filter eller vad det nu är för märke, för filtren försvinner inte på ett nafs!!! Jag kanske slängde min fimp, men det var alltid utan filter (Jon Silver) och de försvann ganska snabbt eller efter första regnet!

Jag har flera vänner som röker, men några har en lite ask med sig och fimpar i den, (min faster t ex) eller ett TREO rör att aska av i, och när det är färdigrökt slänger hon även in fimpen och sätter på proppen och lägger den i handväskan! Det kallar jag för att ta hänsyn!


För lite upplysning ang gifterna...

Det kan ju inte vara så att vi inte är tillräckligt upplysta i vårt samhälle!? Med de internetmedier m m som finns idag, kan ju ingen missa att man kan dö av att röka!? Samt det står ju tydligt på cigarettpaket, "Rökare dör i förtid" och även snuspaketenen... samt "Rökning skadar allvarligt dig själv och personer i din omgivning"... hmm... (Omgivning)

Det dör minst 7.000 människor/år bara i lilla Sverige i sjukdomar kopplat till rökningen!? (Vårdguiden) Hur många blir det i världen!??? Huuvaligen då!

Det dör ca 600.000 människor i världen bara av passiv rökning! (SR)

Så jag tror SÄKERT att det går att upplysa mer, samt ge människorna mer motovation att sluta röka, eller aldrig börja röka helt enkelt!


En sak till ang mig...

Nästa år (2013) är det ca 40 år sedan jag slutade röka, och jag hoppas att jag får uppleva det året, och många jubileer till innan jag kastar in handduken...

 

 

PS!

PS. Allt detta ovan skrev jag ner på ca 5 tim, direkt från mitt huvuds minnen m m... så alltså, allt är sant, men ha lite överseende om det finns sakfel m m, (detta är fortfarande under uppbyggnad) och kontakta mig gärna om det är något Ni/Du funderar över... KLICKA DÅ HÄR och berätta... och det du berättar kommer inte på min hemsida... om du inte vill det vill säga, men då får du nämna det, eller skriva direkt i min gästbok... DS.Kanske sista bilderna som rökare... (John Silver utan filter)

Photo © Staffan Rahm

En gammal bild på mig (då jag var rökare) i polarens 1954 folka cab, ca 1969-70?

 

Vi hade en vinterpicknick i Liliansskogen med två tjejer, och grillade korv m m... ha! Så galen var man redan då... :)
OBS! Denna sida är fortfarande under uppbyggnad!