Bild dagbok... vartefter jag hinner...

 

 

PS. Som vanligt kan man inte bara ta andras bilder... utan att fråga ägaren, t ex i det här fallet på min hemsida, gäller alltid Copyright, samt alla andra av mina hemsidor, eller andras hemsidor osv…

Så kontakta mig hellre HÄR, om någon bild verkar intressant för dig...

 

 

Olle Olsson-huset...

2008-05-08

Jag var till Olle Olsson-huset i Hagalund, vid "de blå husen" i Solna! Vi hade beställt en guidad visning av Olles fantastiska tavlor. Sen fick vi veta när vi kom dit, att det var självaste Olle Olssons dotter som skulle guida oss!  

 

Lena Olsson Petrén, är en glad och trevlig dam som berättar fantastiska upplevelser och hädelser om sin far. Vi fick även se en väldigt bra videofilm om Olle Olsson (13 min) som producerades 1963 av Sandrews och konstfrämjandet! Värd att se flera gånger…

 

2004 Läs DN:s artikel ang blivande museet...

 

 

 

Olle Olssons hus byggdes 1891 av snickarmästare C. A. Brolin, morfar till konstnären Olle Olsson Hagalund! Huset har om- och till- byggds ett flertal gånger. På 1920-talet rymdes fem lägenheter i fastigheten.  

Olle Olsson hade sin bostad här i hela sitt liv (1904-1972), men hans konstnärsateljé låg ett par kvarter från hemmet i en fastighet invid Hagalunds torg.

 

Konstnären är främst känd för sina naivistiska målade Hagalundsmotiv. Fastigheten ägs numera av Solna kommun och förvaltas  av Solna kulturkontor, som använder lokalerna till konstgalleri.

 

 

 

 

 

 

Det är ju en sorgig historia, eftersom allt revs för de blå husen! Protesterna haglade, men inget hjälpte...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.